Sikker mail

Mails er en virkelig nem måde at få information hurtigt frem på og ofte tænker vi ikke så meget over sikkerheden, når vi trykker på send knappen, for mailen ryger afsted og vi er færdige. Men når vi taler om persondata, er vi nødt til at overveje sikkerheden, for når en mail ikke er krypteret, har man som afsender ingen kontrol over den, når der er trykket på send-knappen.

Hvordan sikrer vi så mailen?
Det kan man gøre ved at kryptere mailen og det kan foregå på flere måder. Måske har du hørt om udtryk som TLS, End-to-end, PGP, S/MIME og Nem-ID? Nu er vi allerede forvirrede – men vent, – den korte version kommer her!

Der er mange forskellige måder at kryptere på og de har lidt forskellige sikkerhedsniveau.  For at tage et par eksempler:
TLS er en beskyttelse af den transportvej, mailen bevæger sig på mod modtageren,  – der er selve mailen ikke er krypteret, dvs. at mailen kan læses umiddelbart som den er. Også hvis en forkert modtager får fat i den.

Ved en end-to-end kryptering er mailen ulæselig og den kan kun gøres læselig ved hjælp af en form for nøgle som afsender og modtager har. Det betyder at en end-to-end kryptering er mere sikker end en TLS.

Hvad skal man så vælge?
Den simple hovedregel er, at man som minimum skal bruge en TLS-kryptering, hvis man sender almindelige personoplysninger og en end-to-end kryptering, hvis der er tale om følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hvilken udbyder af sikker mail skal man så vælge?
Der er mange forskellige sikker mail udbydere. Du skal finde den løsning, der passer bedst til dig og dine behov.

For at finde ud af det, skal man undersøge markedet – Nogle af de spørgsmål, man kan stille sig selv er:
Hvor de opbevarer data?
Hvilken form for sikkerhed tilbyder de?
Hvad er prisen?

Selv bruger jeg Permido – det er virkelig nemt, der er mulighed for support (ja, et ægte menneske!) og de tilbyder en overkommelig pris, – selv hvis du kun skal have en bruger eller to.

Du kan læse mere om dem her.
Jeg har selv undersøgt Permido – de har deres data i EU, de har styr på databehandleraftalerne og man får en god sikkerhed.
Fordi jeg kan stå inde for dem, har jeg indgået en samarbejdsaftale med Permido. Kort sagt betyder det, at jeg får et mindre beløb, når nogen tilmelder sig Permido fra min side.

Måske er Permido noget for dig, – måske skal du have en helt anden løsning? Jeg håber ihvertfald, at du nu er bedre klædt på til at træffe et valg.